blog

Getekend voor het leven

You love ‘m or you hate ‘m – de een heeft z’n lichaam vol zitten, een ander een hartje op de pols en weer een ander heeft er niets mee: de tatoeage. Het welbekende ‘plakplaatje’ was in het afgelopen decennium een ware moderage (zeker onder millenials), maar inmiddels is het verwijderen van de ‘vereeuwiging op het lichaam’ aan een opmars bezig; tatoeages zijn dus niet meer voor altijd.

Van pijnstiller tot medisch hulpmiddel

Naast een versiering van het lichaam kan een tatoeage ook een nuttig doel hebben: in het oude Egypte geloofden ze bijvoorbeeld dat een tattoo verlichting zou geven tijdens een bevalling en dat het andere mannen op afstand zou houden. In de Griekse en Romeinse tijd werden tatoeages vooral gebruikt om gevangengenomen criminelen te markeren voor als ze zouden ontsnappen. Maar ook in de huidige tijd hebben tatoeages nog een nuttige functie: zo worden mensen die bestraald worden getatoeëerd op de plek waar de straal op gericht moet worden en kun je ook een ‘reanimeer mij niet’-boodschap op je borst tatoeëren. En nu is er wéér een nieuwe functionele tatoeage ontwikkeld, al is deze wel écht tijdelijk: onderzoekers bedachten een tatoeage waarmee hersenactiviteit gemeten kan worden. Zo hoef je niet meer urenlang met een wirwar van draden op je hoofd te zitten (die er één voor één op geplakt moeten worden), maar wordt er een speciale inkt op je hoofdhuid geprint. Enige nadeel? Vooralsnog moet je haar er wel kort voor zijn.


Tatu, tattoo

Die Grieken en Romeinen hadden het nog helemaal niet zo gek bekeken, want vorige week werd er daadwerkelijk iemand opgepakt door z’n opvallende tatoeages, waaronder een traan onder z’n oog. Tja, had hij toch beter voor een hart of een roos kunnen gaan (of voor deze populaire tattoo!)…

En over inkt en criminaliteit gesproken: er is een nieuw middel om plofkraken tegen te gaan. Het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) bedacht een speciale databank met inkt, afkomstig uit geldautomaten. Dankzij de inkt kunnen bankbiljetten nu een stuk gemakkelijker aan een plofkraak worden gelinkt.

Onder je huid

Wat je ook kiest, mensen hebben er een mening over. Kies je voor een infinity symbool of een hart, dan ben je een cliché (zie tweede punt), maar ga je voor iets heel persoonlijks, dan vinden mensen daar ook iets van. Zo was er ophef over de echofoto’s en zwangerschapstest op het lijf van zanger Mart Hoogkamer en over Kjeld Nuis die het gezicht van zijn geliefde op zijn arm liet tatoeëren. Maar wat te denken van de fan die de blote billen van bokslegende Mike Tyson op zijn lichaam liet vereeuwigen?


Toch een plakplaatje

Twijfel je nou over een tatoeage, omdat het je pijnlijk lijkt? Tegenwoordig kun je blijkbaar ook tattoo’s op andere dingen plaatsen, zoals blijkbaar op auto’s. Het werk van tattoo-koning Henk Schiffmacher is namelijk gebruikt voor deze nieuwe auto. Maar of we dan nog spreken van een tatoeage? (Ik neem aan dat ie niet met een naald gezet werd…) Ach ja, als het maar verkoopt.

En voor wie nieuwsgierig is? Ondergetekende heeft (vooralsnog) géén tatoeage, maar zeg nooit nooit… (Maar ook: denk niet te lang, want ze worden steeds duurder!)

Ik schrijf iedere week over een onderwerp dat me opviel in het nieuws. De ene week is dat poep, de andere chocola.
Wil je dat ik voor jouw medium schrijf? Neem dan contact op!

Over vreemde vogels, verbrande kalkoenen en Vogelaarwijken

Er is niet aan te ontkomen: vandaag is het Black Friday. Maar staat er ook iemand stil bij de feestdag die daar standaard aan vooraf gaat? Gisteren was het namelijk Thanksgiving. En hoewel die dag in het teken staat van dankbaarheid, denken we toch vooral aan cranberrysaus, pecan pie en natuurlijk een enorme gebraden kalkoen. Daarom is het thema van deze week: vogels.

Over vreemde vogels op Thanksgiving gesproken…


Vuurvogel

Om maar meteen te starten met die kalkoenen: je zou denken dat als je die ieder jaar klaarmaakt, de bereiding een fluitje van een cent is. Toch moest de brandweer in Amerika meerdere keren uitrukken voor verbrande kalkoenen, zoals hier en hier… En dat is geen uitzondering, want Thanksgiving blijkt de piekdag voor branden die ontstaan tijdens het koken: het gebeurt meer dan drie keer zo vaak als op een gewone dag. In 2022 werden er bijvoorbeeld meer dan 1600 keukenbranden gemeld bij de brandweer in Amerika! Kerstdag en Kerstavond scoren trouwens als tweede en derde in dit bijzondere lijstje (twee keer zo vaak als normaal)….

Niet zo piepen!

Bij ons heeft een andere vakgroep het extra druk tijdens de feestmaand: de postbezorgers, die vanaf ongeveer nu weer kunnen beginnen met het bezorgen van kerstkaarten. En dus is het weer tijd voor de decemberzegels van PostNL, met dit jaar een vogel in de hoofdrol. Ze zien er zo schattig uit, maar stiekem zijn het felle en territoriale vogeltjes: de roodborst. Als hun gezang overstemd wordt, gaan zij harder tjilpen om hun territorium te verdedigen. Onderzoek toont aan dat verkeerslawaai zorgt voor een toename in agressie van het roodborstje. Helpt harder zingen of een ander liedje niet, dan zet de roodborst zijn rode nekveren op, nadert hij zijn target of gaat hij daadwerkelijk in de aanval. Je bent dus gewaarschuwd.


Oh grutjes!

Minder leuk nieuws: de grutto wordt met uitsterven bedreigd. Nederland heeft daar een belangrijke rol in: de helft van alle grutto’s broedt in ons land. Daarom worden er miljoenen vrijgemaakt voor boeren die hun land aantrekkelijk maken voor deze vogel: hoe meer geschikt, hoe meer geld. Het is nog te bezien of het daadwerkelijk helpt… De dunbekwulp (de wat?!) is in ieder geval helaas inmiddels wel uitgestorven. Maar: daar werd al meer dan 100 jaar voor gewaarschuwd. Ach gut… Wat een pechvogel.

Vreemde vogel

Er sterft aan de ene kant dus wat uit, maar aan de andere kant zien we ook ineens nieuwe soorten. In de Biesbosch is namelijk een rode ibis gespot! Dat is bijzonder, aangezien deze vogel normaal gesproken alleen in Zuid-Amerika te vinden is. Het is even uitvogelen hoe dat beest hier gekomen is…


Zo vrij als een vogel

Over uitvogelen gesproken: In de nieuwe coming-of-age-film ‘Bird‘ leren een tiener in een Britse achterstandswijk (wij zouden het een Vogelaarwijk noemen) en een zwerver met de naam ‘Bird’ hoe ze hun vleugels moeten uitslaan. De film ging eerder dit jaar in première op het filmfestival van Cannes, maar is nu te spotten in de filmhuizen en bioscopen.

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is – ik heb dit artikel weer met veel plezier samengesteld en ik hoop dat het je iets geleerd heeft, je geïnspireerd heeft of je in ieder geval heeft laten lachen. Ik ga vast broeden op het volgende onderwerp…


Ik schrijf iedere week over een onderwerp dat me opviel in het nieuws. De ene week is dat poep, de andere chocola.
Wil je dat ik voor jouw medium schrijf? Neem dan contact op!

Oh la la: it’s all about chocola

De laatste tijd is mijn uitdaging: het leven nemen zoals het komt. Want er gebeurt nogal veel waar ik weinig invloed op heb (hoe graag ik ook zou willen!). Zoals Tom Hanks al zei als Forrest Gump in de gelijknamige film: “Life’s like a box of chocolates. You never know what you gonna get!” Het thema van deze week is dan ook: chocola. Lezers klaar? Lezen maar!


Eerst maar het slechte nieuws

Chocola is wéér duurder geworden. En daar is weinig aan te doen: “De oorzaak van de hogere prijzen ligt bij misoogsten en geopolitieke problemen in landen, zoals West-Afrika, waar cacao wordt verbouwd.” Dat betekent dat als je op zoek gaat naar een letter bij een echte patissier, je rekening moet houden met een prijskaartje van minimaal 10 euro. Oei.

En dan nu het goede nieuws

Dan maar geen chocola meer eten? Nee hoor, dat is ook weer jammer. Want juist die dure cacao is goed voor je: cacao helpt tegen stress. In een nieuwe studie wordt aangetoond dat het drinken van cacao met veel flavanolen in combinatie met een vetrijke maaltijd de negatieve effecten van vet eten deels tegengaat en het vaatstelsel beschermt tegen stress. Ik ga zo maar eens naar de supermarkt, met alles wat er op mijn bordje ligt… (En ja, ik weet dat het gaat om de cacao en dat de suikers juist averechts werken. Ik kies ervoor het niet te weten, oké?)


Chocola van de toekomst

Maar goed, cacao consumeren voor onze gezondheid gaat dus wel gepaard met een prijskaartje. Het zet je ook aan het denken, die cacaoplantages: hoe duurzaam is onze chocola eigenlijk? Dat is weer een heel ander prijskaartje. Gelukkig is er ook op dat front goed nieuws: onderzoekers zijn volop bezig met het ontdekken van nieuwe mogelijkheden in de chocolade-industrie. Zo hebben Zwitserse onderzoeken een techniek ontwikkeld waarbij de gehele cacaovrucht wordt gebruikt, in plaats van alleen de bonen. Met deze innovatie hoeft er geen suiker meer worden toegevoegd, omdat het sap van de vrucht al van nature zoet is. De cacaoboeren krijgenextra inkomsten door het gebruik van de pulp én restafval gebruiken is natuurlijk ook nog een stuk duurzamer!


Kweekchocola

Alles goed en wel, maar hoe je het ook went of keert: verscheping blijft iets wat heel erg vervuilend is. Maar ja: die plantages kunnen nu eenmaal niet op Nederlandse grond. Of misschien toch wel? De start-up California Cultured maakt celgebaseerde cacao in een laboratorium. Niet alleen kan de cacao waar dan ook gemaakt worden, ook kan het groeiproces versneld worden. Na kweekvlees dus nu ook kweekchocola!

Na dit goede nieuws kunnen we weer rustig dromen over nieuwe chocoladesmaken: wat zou de nieuwe hype zijn na caramel zeezout en de Dubai-bar? Misschien is het wel kip. Wat? Ja, je leest het goed. Kip. De Belgische chocolatier Stijn Vandenbouhede won namelijk een prijs met zijn pralines met pure chocola en een ganache van ‘sinaas en een lichte kipsmaak’. Tja, als een jury het zegt…

En met dit rare bericht laat ik jullie graag in dezelfde verbazing achter als dat ik was toen ik het las. Ik verheug me alvast op de chocoladeletters, kerstkransjes en hot chocolate dit najaar! (Ik ren nu echt naar de winkel, tot volgende week!)

Ik schrijf iedere week over een onderwerp dat me opviel in het nieuws. De ene week is dat poep, deze week was dat chocolade. (Waar het hart van vol is…)
Wil je dat ik voor jouw medium schrijf? Neem dan contact op!