Er is niet aan te ontkomen: vandaag is het Black Friday. Maar staat er ook iemand stil bij de feestdag die daar standaard aan vooraf gaat? Gisteren was het namelijk Thanksgiving. En hoewel die dag in het teken staat van dankbaarheid, denken we toch vooral aan cranberrysaus, pecan pie en natuurlijk een enorme gebraden kalkoen. Daarom is het thema van deze week: vogels.
Over vreemde vogels op Thanksgiving gesproken…
Vuurvogel
Om maar meteen te starten met die kalkoenen: je zou denken dat als je die ieder jaar klaarmaakt, de bereiding een fluitje van een cent is. Toch moest de brandweer in Amerika meerdere keren uitrukken voor verbrande kalkoenen, zoals hier en hier… En dat is geen uitzondering, want Thanksgiving blijkt de piekdag voor branden die ontstaan tijdens het koken: het gebeurt meer dan drie keer zo vaak als op een gewone dag. In 2022 werden er bijvoorbeeld meer dan 1600 keukenbranden gemeld bij de brandweer in Amerika! Kerstdag en Kerstavond scoren trouwens als tweede en derde in dit bijzondere lijstje (twee keer zo vaak als normaal)….
Niet zo piepen!
Bij ons heeft een andere vakgroep het extra druk tijdens de feestmaand: de postbezorgers, die vanaf ongeveer nu weer kunnen beginnen met het bezorgen van kerstkaarten. En dus is het weer tijd voor de decemberzegels van PostNL, met dit jaar een vogel in de hoofdrol. Ze zien er zo schattig uit, maar stiekem zijn het felle en territoriale vogeltjes: de roodborst. Als hun gezang overstemd wordt, gaan zij harder tjilpen om hun territorium te verdedigen. Onderzoek toont aan dat verkeerslawaai zorgt voor een toename in agressie van het roodborstje. Helpt harder zingen of een ander liedje niet, dan zet de roodborst zijn rode nekveren op, nadert hij zijn target of gaat hij daadwerkelijk in de aanval. Je bent dus gewaarschuwd.
Oh grutjes!
Minder leuk nieuws: de grutto wordt met uitsterven bedreigd. Nederland heeft daar een belangrijke rol in: de helft van alle grutto’s broedt in ons land. Daarom worden er miljoenen vrijgemaakt voor boeren die hun land aantrekkelijk maken voor deze vogel: hoe meer geschikt, hoe meer geld. Het is nog te bezien of het daadwerkelijk helpt… De dunbekwulp (de wat?!) is in ieder geval helaas inmiddels wel uitgestorven. Maar: daar werd al meer dan 100 jaar voor gewaarschuwd. Ach gut… Wat een pechvogel.
Vreemde vogel
Er sterft aan de ene kant dus wat uit, maar aan de andere kant zien we ook ineens nieuwe soorten. In de Biesbosch is namelijk een rode ibis gespot! Dat is bijzonder, aangezien deze vogel normaal gesproken alleen in Zuid-Amerika te vinden is. Het is even uitvogelen hoe dat beest hier gekomen is…
Zo vrij als een vogel
Over uitvogelen gesproken: In de nieuwe coming-of-age-film ‘Bird‘ leren een tiener in een Britse achterstandswijk (wij zouden het een Vogelaarwijk noemen) en een zwerver met de naam ‘Bird’ hoe ze hun vleugels moeten uitslaan. De film ging eerder dit jaar in première op het filmfestival van Cannes, maar is nu te spotten in de filmhuizen en bioscopen.
Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is – ik heb dit artikel weer met veel plezier samengesteld en ik hoop dat het je iets geleerd heeft, je geïnspireerd heeft of je in ieder geval heeft laten lachen. Ik ga vast broeden op het volgende onderwerp…
Ik schrijf iedere week over een onderwerp dat me opviel in het nieuws. De ene week is dat poep, de andere chocola.
Wil je dat ik voor jouw medium schrijf? Neem dan contact op!