Oh la la: it’s all about chocola

De laatste tijd is mijn uitdaging: het leven nemen zoals het komt. Want er gebeurt nogal veel waar ik weinig invloed op heb (hoe graag ik ook zou willen!). Zoals Tom Hanks al zei als Forrest Gump in de gelijknamige film: “Life’s like a box of chocolates. You never know what you gonna get!” Het thema van deze week is dan ook: chocola. Lezers klaar? Lezen maar!


Eerst maar het slechte nieuws

Chocola is wéér duurder geworden. En daar is weinig aan te doen: “De oorzaak van de hogere prijzen ligt bij misoogsten en geopolitieke problemen in landen, zoals West-Afrika, waar cacao wordt verbouwd.” Dat betekent dat als je op zoek gaat naar een letter bij een echte patissier, je rekening moet houden met een prijskaartje van minimaal 10 euro. Oei.

En dan nu het goede nieuws

Dan maar geen chocola meer eten? Nee hoor, dat is ook weer jammer. Want juist die dure cacao is goed voor je: cacao helpt tegen stress. In een nieuwe studie wordt aangetoond dat het drinken van cacao met veel flavanolen in combinatie met een vetrijke maaltijd de negatieve effecten van vet eten deels tegengaat en het vaatstelsel beschermt tegen stress. Ik ga zo maar eens naar de supermarkt, met alles wat er op mijn bordje ligt… (En ja, ik weet dat het gaat om de cacao en dat de suikers juist averechts werken. Ik kies ervoor het niet te weten, oké?)


Chocola van de toekomst

Maar goed, cacao consumeren voor onze gezondheid gaat dus wel gepaard met een prijskaartje. Het zet je ook aan het denken, die cacaoplantages: hoe duurzaam is onze chocola eigenlijk? Dat is weer een heel ander prijskaartje. Gelukkig is er ook op dat front goed nieuws: onderzoekers zijn volop bezig met het ontdekken van nieuwe mogelijkheden in de chocolade-industrie. Zo hebben Zwitserse onderzoeken een techniek ontwikkeld waarbij de gehele cacaovrucht wordt gebruikt, in plaats van alleen de bonen. Met deze innovatie hoeft er geen suiker meer worden toegevoegd, omdat het sap van de vrucht al van nature zoet is. De cacaoboeren krijgenextra inkomsten door het gebruik van de pulp én restafval gebruiken is natuurlijk ook nog een stuk duurzamer!


Kweekchocola

Alles goed en wel, maar hoe je het ook went of keert: verscheping blijft iets wat heel erg vervuilend is. Maar ja: die plantages kunnen nu eenmaal niet op Nederlandse grond. Of misschien toch wel? De start-up California Cultured maakt celgebaseerde cacao in een laboratorium. Niet alleen kan de cacao waar dan ook gemaakt worden, ook kan het groeiproces versneld worden. Na kweekvlees dus nu ook kweekchocola!

Na dit goede nieuws kunnen we weer rustig dromen over nieuwe chocoladesmaken: wat zou de nieuwe hype zijn na caramel zeezout en de Dubai-bar? Misschien is het wel kip. Wat? Ja, je leest het goed. Kip. De Belgische chocolatier Stijn Vandenbouhede won namelijk een prijs met zijn pralines met pure chocola en een ganache van ‘sinaas en een lichte kipsmaak’. Tja, als een jury het zegt…

En met dit rare bericht laat ik jullie graag in dezelfde verbazing achter als dat ik was toen ik het las. Ik verheug me alvast op de chocoladeletters, kerstkransjes en hot chocolate dit najaar! (Ik ren nu echt naar de winkel, tot volgende week!)

Ik schrijf iedere week over een onderwerp dat me opviel in het nieuws. De ene week is dat poep, deze week was dat chocolade. (Waar het hart van vol is…)
Wil je dat ik voor jouw medium schrijf? Neem dan contact op!