Getekend voor het leven

You love ‘m or you hate ‘m – de een heeft z’n lichaam vol zitten, een ander een hartje op de pols en weer een ander heeft er niets mee: de tatoeage. Het welbekende ‘plakplaatje’ was in het afgelopen decennium een ware moderage (zeker onder millenials), maar inmiddels is het verwijderen van de ‘vereeuwiging op het lichaam’ aan een opmars bezig; tatoeages zijn dus niet meer voor altijd.

Van pijnstiller tot medisch hulpmiddel

Naast een versiering van het lichaam kan een tatoeage ook een nuttig doel hebben: in het oude Egypte geloofden ze bijvoorbeeld dat een tattoo verlichting zou geven tijdens een bevalling en dat het andere mannen op afstand zou houden. In de Griekse en Romeinse tijd werden tatoeages vooral gebruikt om gevangengenomen criminelen te markeren voor als ze zouden ontsnappen. Maar ook in de huidige tijd hebben tatoeages nog een nuttige functie: zo worden mensen die bestraald worden getatoeëerd op de plek waar de straal op gericht moet worden en kun je ook een ‘reanimeer mij niet’-boodschap op je borst tatoeëren. En nu is er wéér een nieuwe functionele tatoeage ontwikkeld, al is deze wel écht tijdelijk: onderzoekers bedachten een tatoeage waarmee hersenactiviteit gemeten kan worden. Zo hoef je niet meer urenlang met een wirwar van draden op je hoofd te zitten (die er één voor één op geplakt moeten worden), maar wordt er een speciale inkt op je hoofdhuid geprint. Enige nadeel? Vooralsnog moet je haar er wel kort voor zijn.


Tatu, tattoo

Die Grieken en Romeinen hadden het nog helemaal niet zo gek bekeken, want vorige week werd er daadwerkelijk iemand opgepakt door z’n opvallende tatoeages, waaronder een traan onder z’n oog. Tja, had hij toch beter voor een hart of een roos kunnen gaan (of voor deze populaire tattoo!)…

En over inkt en criminaliteit gesproken: er is een nieuw middel om plofkraken tegen te gaan. Het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) bedacht een speciale databank met inkt, afkomstig uit geldautomaten. Dankzij de inkt kunnen bankbiljetten nu een stuk gemakkelijker aan een plofkraak worden gelinkt.

Onder je huid

Wat je ook kiest, mensen hebben er een mening over. Kies je voor een infinity symbool of een hart, dan ben je een cliché (zie tweede punt), maar ga je voor iets heel persoonlijks, dan vinden mensen daar ook iets van. Zo was er ophef over de echofoto’s en zwangerschapstest op het lijf van zanger Mart Hoogkamer en over Kjeld Nuis die het gezicht van zijn geliefde op zijn arm liet tatoeëren. Maar wat te denken van de fan die de blote billen van bokslegende Mike Tyson op zijn lichaam liet vereeuwigen?


Toch een plakplaatje

Twijfel je nou over een tatoeage, omdat het je pijnlijk lijkt? Tegenwoordig kun je blijkbaar ook tattoo’s op andere dingen plaatsen, zoals blijkbaar op auto’s. Het werk van tattoo-koning Henk Schiffmacher is namelijk gebruikt voor deze nieuwe auto. Maar of we dan nog spreken van een tatoeage? (Ik neem aan dat ie niet met een naald gezet werd…) Ach ja, als het maar verkoopt.

En voor wie nieuwsgierig is? Ondergetekende heeft (vooralsnog) géén tatoeage, maar zeg nooit nooit… (Maar ook: denk niet te lang, want ze worden steeds duurder!)

Ik schrijf iedere week over een onderwerp dat me opviel in het nieuws. De ene week is dat poep, de andere chocola.
Wil je dat ik voor jouw medium schrijf? Neem dan contact op!