Koffiebreak: van hopjes tot happy hour

Van havermelkcappuccino’s tot old fashioned zwarte filterkoffie: weinig mensen kunnen zonder het zwarte goud. Niet gek dus dat koffie het nieuws domineert (of nou ja, een beetje dan) deze week. Ik neem je mee in het meest opvallende nieuws en de meest recente trends rondom het meest populaire bakkie dat er bestaat: koffie dus.

Koffietijd

Kun jij ook de dag niet beginnen zonder een bakkie pleur? Goed nieuws, want onderzoekers ontdekten dat je alleen in de ochtend profijt hebt van de gezondheidsvoordelen van koffie. Zo werd vastgesteld dat ochtenddrinkers een lager risico liepen op vroegtijdig overlijden, vergeleken met mensen die geen koffie drinken. ‘Vooral de kans om dood te gaan aan hart- en vaatziekten is zo’n 31% lager bij mensen die in de ochtend een bakkie pleur drinken.’

De vraag waarom nou juist de ochtend zo’n effect heeft, heeft nog verder onderzoek nodig. Wel is het zo dat een belangrijke oorzaak de ontstekingsremmende bestanddelen zijn en daar heb je in de ochtend het meeste aan: ‘veel stoffen in het bloed die ontstekingen bevorderen, volgen je biologische ritme, wat betekent dat ze het hoogst zijn in de ochtend.’ Op tijd je koffiepauze nemen dus: twee kopjes is al genoeg voor het gewenste effect.

Bakkie pleura

Ochtend of middag, dat maakt Wim niets uit: al 17 jaar lang fietst hij twee keer per dag naar IKEA voor een gratis cappuccino. Je zou bijna denken dat het een protestactie tegen het kapitalisme is, maar niets is minder waar: Wim komt voor de gezelligheid. Hij is namelijk niet de enige die (bijna) dagelijks naar het Bredase filiaal komt voor een bakje: maar liefst 23 pensionado’s blijken kind aan huis. (Ik wilde schrijven ‘vaste klant’, maar ben je een klant als je niets koopt?) En op de twee dagen dat de woongigant dicht is, wat doet Wim dan? Dan gaat hij naar de Jumbo.

Geen zuivere koffie

Bij zo’n supermarkt kun je allerlei soorten koffie krijgen, maar toch zijn er veel mensen die omrijden voor de ‘enige echte’ koffiecups, namelijk die van Nespresso (behorende bij het apparaat). En dat lijkt een goede keuze, want ‘dankzij het Nespresso AAA-programma kunnen wij duurzame en sociaal verantwoordelijke koffie drinken’ aldus fabrikant Nestlé. Follow the Money ontdekte echter dat een en ander toch anders zit: ‘Sommige Colombiaanse boeren gebruiken verboden pesticiden en werken in onveilige omstandigheden. (…) De controles binnen het programma blijken onbetrouwbaar. Controleurs laten vooraf weten wanneer ze komen. Hierdoor kunnen zelfs boeren die niet aan de voorwaarden voldoen, gewoon in het programma blijven.’ Dat is toch andere koffie…

Hoppa

Wie regelmatig een kopje koffie drinkt, kent ze wel: de Haagsche hopjes. In plaats van een stroopwafeltje of een stukje boterkoek, krijg je in de horeca in de Hofstad een in zwart-geel-wit verpakt koffiesnoepje bij je warme drankje. Althans, tot voor kort, want de productie van de Haagsche Hopjes stopt. De vraag naar de bekende vierkante snoepjes, vernoemd naar baron Hendrik Hop, is dusdanig afgenomen dat besloten is ze niet meer te maken. The end of an era.

Koffiedik kijken

Oké, het einde van de koffiesnoepjes dus. Maar wat is er nieuw in koffieland? Trends zijn niet altijd te voorspellen, maar na het succes van de espresso martini is het niet vreemd dat wederom een cocktail met koffie getipt wordt als nieuwe hit. En laten we wel zijn, na vijf jaar is het ook echt wel weer tijd voor een nieuw favoriet drankje. Benieuwd wat je nieuwe standaard order wordt? Het is de carajillo: een mix van espresso en Licor 43 on the rocks. De vraag is alleen: ga je ‘m voor je gezondheid in de ochtend drinken?

Ik schrijf iedere week over een onderwerp dat me opviel in het nieuws. De ene week is dat poep, dan weer chocolade en nu dus koffie.
Wil je dat ik voor jouw medium schrijf? Neem dan contact op!