Nee, ik wil niet. Vorige maand was ik 18 jaar samen met mijn geliefde en dat betekent dat ik (ongeveer) de helft van mijn leven met hem samen zijn. We zijn niet getrouwd en gaan dat waarschijnlijk ook nooit doen. Maar áls we dat zouden doen, dan kiezen we niet voor een traditionele bruiloft – we zijn wars van dingen doen ‘omdat het zo hoort’ of ‘omdat iedereen het zo doet’. Toch worden er in ons land ruim 200 huwelijken per dag gesloten. Daarom is het onderwerp van deze week: bruiloften!
Nooit te oud
Het Amerikaanse stel Bernie en Marjorie zal het niet lukken om óók de helft van hun leven samen door te brengen: zij trouwden namelijk onlangs op de leeftijd van 102 en 100. Ze ontmoetten elkaar in het bejaardentehuis waar ze allebei wonen en na een relatie van negen jaar zijn ze nu eindelijk getrouwd. Daarmee vestigen ze een wereldrecord als oudste getrouwde echtpaar.
Om door een ringetje te halen: het magazinewaardige huwelijk van de HME
Hoewel ik mezelf niet tot de Havermelkelite reken, moet ik toch erkennen dat ik wel een HME-visie op trouwen heb. In de meest recente podcast van Jonas Kooyman (de journalist achter het HME-account en bijbehorende boek) wordt namelijk gesproken over het HME-huwelijk: powercouples die met hun offbeat en alternatieve societyhuwelijken hun goede smaak etaleren en hun status bevestigen door middel van hun gastenlijst van invloedrijke, creatieve mensen. Volgens Kooyman is in deze Amsterdamse bubbel het mierzoete Disney-huwelijk best wel passe: het gaat erom dat je iets doet wat authenticiteit uitstraalt. (En dat laatste, daar heb ik dus wel oren naar.) Misschien dat 2025 dan toch het jaar voor ons is om alsnog die ringen (of tatoeages of piercings) uit te wisselen?
Ringen uitwisselen op de Ring
Tegenover die Amsterdamse stellen die graag een unieke bruiloft hebben, zijn er blijkbaar ook honderden verloofden die geen probleem hebben met een minder persoonlijke trouwdag. Bijna 400 stellen hebben interesse om elkaar het jawoord te geven op de A10 (ook bekend als de ‘Ring’). Deze snelweg wordt op 21 juni volgend jaar eenmalig omgetoverd tot autoloze trouwlocatie. Helaas krijgt niet iedereen die kans, want er moet geloot worden. De gemeente zegt hierover: “Het aantal huwelijken dat daadwerkelijk kan plaatsvinden, wordt momenteel verder uitgewerkt.” Een woordvoerder laat aan stadszender AT5 weten dat ze genoeg tijd willen vrijmaken voor elk huwelijk. De newlyweds hoeven dus niet snel weg. (Pun intended, obviously.)
Zo zijn we niet getrouwd
Het zal je maar gebeuren: je hebt een prachtig trouwfeest gegeven, maar dan blijkt je huwelijk niet geldig. Het overkwam vijf stellen in Australië; hun trouwambtenaar bleek nog ‘geen tijd’ te hebben gehad om zijn opleiding af te ronden en trouwden de stellen dus zonder daartoe bevoegd te zijn. Die man was dus niet te goeder trouw. En de stellen niet echt in de echt verbonden. Lekker dan.
Geen droomhuwelijk maar een nachtmerrie
Het zal je maar gebeuren deel 2: de Amerikaanse Kalina Marie en haar partner verstuurden 100 uitnodigingen voor hun bruiloft, maar er kwamen slechts vijf mensen opdagen op hun grote dag. Ook na een uur wachten was de enorme zaal nog steeds leeg. De bruid zag haar grootse opkomst waarin ze het middelpunt van de aandacht was in duigen vallen, maar deelde toch het filmpje ervan op TikTok. Daar zagen miljoenen mensen haar in haar jurk en zo kreeg ze alsnog het applaus waar ze op hoopte. En ze leefde nog lang en gelukkig.
Nou ja, gelukkig? Het is altijd rouwen en trouwen, zo wordt wel gezegd; het leven is een afwisseling van goed en slechte tijden. Gelukkig dan maar dat je elkaar trouw belooft in voor- én tegenspoed. En tot de dood jullie scheidt. Of de rechter. Dat kan natuurlijk ook.
Ik schrijf iedere week over een onderwerp dat me opviel in het nieuws. Zo schreef ik eerder over poep en chocola. Deze week was dat dus bruiloften. Wil je dat ik voor jouw medium schrijf? Neem dan contact op!
In deze blog zit een affiliatelink. Dat betekent dat als jij iets koopt nadat je op die link hebt geklikt, dat ik dan een klein percentage van het aankoopbedrag krijg. Dat kost jou niets extra, maar zo verdien ik toch een beetje aan deze gratis artikelen.