Ik ben geen machine

Nee, deze blog gaat NIET over AI en hoe robots ons werk overnemen. Daar maak ik me niet zo druk om. Nee, deze blog gaat over iets anders. Over mij. En dat begint met de uitspraak die een voormalig collega deed over mij en die al sinds het begin van mijn bedrijf op mijn homepage staat.

Gooi er een kwartje in en je krijgt een gulden terug

Een mooi ingepakt cadeautje

Nu bestaan er natuurlijk geen guldens meer (en kwartjes al helemaal niet meer), maar oude ziel als ik ben sta ik toch helemaal achter dit compliment. Want het klopt: geef mij een probleem, een invalshoek of een idee en binnen no time krijg je het tien keer beter terug. Eerst was het een leuk doosje, nu is het een doosje met een lint en een origineel cadeaulabel eraan. Ik ben creatief, heb altijd honderd ideeën en zie meteen voor me hoe we jouw idee nog beter kunnen verwoorden, nog leuker in de markt kunnen zetten, nog mooier kunnen verpakken. Dus in die zin klopt de uitspraak. Absoluut.

Ik ben geen machine (al heb ik wel onderhoud nodig)

Maar… Ik ben geen automaat. Het is niet zo dat als je er aan de ene kant een kwartje instopt, dat er dan automatisch een gulden uit komt. Het gaat niet vanzelf: in mijn hoofd zijn er allemaal processen gaande en die kosten energie en denkkracht. Dus denk niet dat je maar kwartjes erin kunt blijven gooien, want op een gegeven moment kan ik geen guldens meer produceren. Dan ben ik overbelast.

Dat vond mijn eerdere werkgever lastig: fijn dat je deze capaciteiten en talenten hebt, maar ik wil ook dat je klus x en y doet. Want dat kan je ook. Ja en nee. Ik kán dat ook, maar het kost me heel veel energie. Ik word er niet gelukkig van. Het wordt druk in mijn hoofd. Ik krijg er stress van. En dat is fataal voor mijn creativiteit. Gevolg: gooi er een kwartje in en ineens krijg je maar vijftig cent. En het duurt ook wat langer voor dat bedrag er weer uit komt.

Headspace als voorwaarde voor productiviteit en creativiteit

Laat me dat beter uitleggen. Om het beste te kunnen leveren (toen voor mijn werkgever, nu voor mijn klanten) heb ik een bepaalde ruimte nodig. Mindspace. En dat krijg ik door me te laten inspireren (door kunst, literatuur, cultuur), door rust (wandelen zonder afleiding, ontprikkelende activiteiten) en door focus (geen honderd taken die op me wachten). Dat kon mijn werkgever me uiteraard niet bieden en dus koos ik voor het zelfstandig ondernemerschap. Want ik wíl het beste kunnen leveren. Ik wil doen waar ik goed in ben, wat me energie geeft en wat me blij maakt.

We zijn mensen en ook nog eens allemaal anders

Ik zeg hierboven wel dat mijn werkgever me dat ‘uiteraard’ niet kon bieden, maar ik zie – gelukkig – steeds meer bedrijven waar de focus ligt op talent en op werkgeluk. Waar niet gekeken wordt naar het aantal uur dat je werkt, maar naar je output. Ik hoor steeds meer geluiden over ‘het nieuwe werken’, waar de oude standaarden los gelaten worden. Niet iedereen is hetzelfde. De een floreert in een kantoortuin en de ander voelt zich fijner op een rustige vaste werkplek. De een is ’s ochtends heel productief en bij de ander gaat juist laat op de avond de creativiteit echt stromen. Pionier Alex Malone schreef een boek over onze achterhaalde manier van werken: ‘Vandaag is de deadline – De 7 onmisbare spelregels in het nieuwe werkveld’ Of nou ja, niet ‘onze’. Júllie manier van werken, want #ikdoenietmeermee.

Ik ben geen machine, die nu-jetzt-maintenant jouw bestelling uitspuugt

Error

Ik ben geen machine, die nu-jetzt-maintenant jouw bestelling uitspuugt. Ik ben een mens en kan alleen produceren onder de juiste omstandigheden. Ik kan héél snel denken en dus ook heel snel werken. Maar niet acht uur achter elkaar. Dat hoeft ook niet, want ik werk gemiddeld sneller dan andere mensen. Maar daar dachten leidinggevenden anders over: je krijgt betaald voor x uur werk, dus je werkt ook x uur. Wat er gebeurde: ik produceerde juist minder. Ik liep vast. Error.

Daarom ben ik voor mezelf begonnen. Ik weet hoe ik het beste werk; ik ken mijn gebruiksaanwijzing. Daarom plan ik geen afspraken vóór 11.00 uur in de ochtend. Daarom werk ik niet meer uurtje/factuurtje (want hoewel ik geloof dat we steeds meer inzien dat ons idee van werken op bepaalde gebieden achterhaald is, geloof ik niet dat mensen graag betalen voor mijn wandeling in het bos, mijn bezoek aan een museum of het lezen van mijn boek op de bank), maar bied ik vaste prijzen. Weet mijn klant ook waar die aan toe is.

PS: gebruiksaanwijzing, error, onderhoud… misschien ben ik toch wel een machine? 😉

Deze blog bevat een affiliate link. Dat betekent niets anders dan dat ik een klein percentage van de winst krijg als jij via die link iets koopt. Kost jou niets. Is ook een nieuwe manier van geld verdienen. 😉