Boys will be boys

Vrouwen zijn niks meer dan hoeren. Dat moest er blijkbaar even uit. Niet bij mij – obviously – maar bij de mannelijke studenten van het Amsterdamse studentencorps. Je weet wel, onze toekomstige bestuurders. Hoe je met zo’n brein op een universitaire opleiding beland bent, is me een raadsel, want het getuigt van weinig intelligentie dan wel enige reflectie. Of van gevoel voor humor – voor iedereen die zegt dat dit als grap bedoeld is – maar dat heb je dan weer niet per se nodig als academicus. Maar ik hoef geloof ik niemand uit te leggen dat niet alle vrouwen hoeren zijn. En overigens ook niet dat niet alle hoeren vrouwen zijn. En dat hoer ook gewoon een vak is (al zijn er meer respectabele benamingen voor te kiezen), wat niet zou bestaan als types zoals deze scandeurs (zij die scanderen) niet hun portemonnee (en hun zak) zouden komen ledigen bij deze hardwerkende dames. Want wie is er eigenlijk van lichte zeden: zij die eerlijk hun geld verdienen of hun klanten?

Bedreigde soort

Nou ja, daar kunnen we het nog weleens over hebben. Vandaag ben ik vooral teleurgesteld in ‘de man’. En daarmee scheer ik niet over één kam. Ik heb het namelijk over een specifieke soort: de man die zich bedreigd voelt (maar helaas nog niet met uitsterven bedreigd is). Die al bang werd van de term ‘metroman’ die in 2002 vaak opdook, want hoezo gebruik jij meerdere verzorgingsproducten in plaats van de perfecte mannenfles shampoo-bodywash-scheerzeep-haargel-mondwater in één? Als mannen crèmes gebruiken en om kleding gaan geven, moeten ze dan ook hun benen scheren, op hakken lopen en hun haar verven? (Spoileralert: dat moet niemand.) Moeten ze dan soms ook maandverband gebruiken? (Ja. Om over je mond te plakken, met je flauwe grappen.)

Bier en nootjes

Ook las ik deze week over stoere mannen die hun eigen zwangerschaps- en bevalcursus hebben, omdat de pufcursussen van hun vrouwen blijkbaar niet mannelijk genoeg zijn. Er moest bier zijn en nootjes (geen grap – om te huilen dit). Hoe ironisch, aangezien het bevallen en zwanger zijn een totaal vrouwelijke* aangelegenheid is. Ik gok dat dit ook het soort mannen is dat zegt ‘we zijn samen zwanger’.
Het enige dat de partner van een zwanger persoon zou moeten leren is hoe er te zijn tijdens de bevalling voor de zwangere. En dat leer je volgens mij niet van een sessie met nootjes, maar door te laten zien dat je ballen (noten) hebt en mee te gaan naar de pufcursus en je geliefde gewoon te vragen wat de wensen zijn. Peanuts.

Helaas schijnt zo’n mannencursus nodig te zijn, zo las ik in de Instagram Stories van columnist Johan Fretz die het fenomeen aanhaalde. Een verloskundige deelde hem haar ervaringen met mannen die tijdens de bevalling voetbalwedstrijden op hun telefoon kijken, stinkend eten naar binnen werken of (ja nu komt het en ik weet niet of ik moet hopen dat het wederom slechte humor is of bittere ernst) tijdens het hechten vragen of er een extra steekje bij kan om de boel wat strakker te maken. Het is 2022 en het lijkt alsof we nog geen steek zijn opgeschoten. (Pun intended. Flauw? Moet jij zeggen.)

De kip, want het ei

Dit zijn ook de mannen die zich bedreigd voelen door feministen (mannenhaters!), succesvolle vrouwen (manwijven!) en alles wat maar met ‘woke’ te maken heeft. Want tussen alle lgbtqia+ mensen die de maatschappij zoveel kleurrijker maken, voelen zij zich bedreigd in hun muisgrijze zijn. Ooit waren ze de Bokito’s op de apenrots en nu worden deze ‘echte mannen’ verdreven door mensen die echt echt zijn. En nu komen de haantjes erachter dat de kippen veel waardevoller zijn: zij leggen immers de eieren.

Le coq/cock

Maar ik heb hoop. Want hoewel deze soort zo zijn best doet om niet uit te sterven, raakt hij langzaam maar zeker in de minderheid. Dat wat hij belachelijk en minderwaardig maakt, wordt hij zelf: een minderheid. Want niet alle mannen zijn zo. Gelukkig. Zo beschik ik zelf over een prachtexemplaar dat respect voor vrouwen hoog in het vaandel heeft staan, graag leert over glazen plafonds en zich niet pas een man voelt als hij bier drinkt uit een flesje (‘Zit al in glas, HAHAHA’) en staand plast. Een man die gewoon zichzelf durft te zijn. Dat vind ik nou een echte man.

*mannen die kinderen kunnen baren daar gelaten uiteraard