“Als mijn licht is uitgegaan
is het met de pret gedaan
‘k ga naar huis, door de kou
dag meneer en dag mevrouw.”
Op 11 november vierde een deel van het land dat Martinus van Tours eeuwen geleden zijn laatste bezit (een rode mantel) doormidden sneed om te delen met een bedelaar. (In een ander deel van het land vierde men op de 11e van de 11e dat de gekleurde mantel weer aan mocht – het carnavalsseizoen is weer geopend en dat betekent dat er ongetwijfeld bij veel mensen het lichtje is uitgegaan.*) Ter ere van Sint Maarten staat de blog van deze week in het teken van het woord ‘mantel’.
De mantel der liefde
Van de zorgende mantel van Sint Maarten is het niet moeilijk een bruggetje te maken naar De dag van de mantelzorg (10 november). Het woord ‘mantelzorg’ werd bedacht door ziekenhuiswetenschapper Johannes Hattinga Verschure: “Het is onderlinge zorg die verleend wordt door de leden van een kleine gemeenschap. De zorg dient ‘als een mantel, die verwarmt, beschut en beveiligt’.”
In Nederland zijn er zo’n 5 miljoen mantelzorgers. 20% daarvan voelt zich niet gewaardeerd door hun omgeving. En juist die waardering blijkt een goede motivator. Deze groep scoort dan ook lager op geluksgevoel. Dus de vraag is: wie verwarmt de mantelzorger?
Tabberd en mantel
Over verwarmen gesproken: vanaf dit weekend kan de schoen weer bij de schoorsteenmantel gezet worden! Het Sinterklaasjournaal is weer begonnen; niet de perikelen op de pakjesboot zijn onderwerp van gesprek, maar de tijdelijke vervanging van Dieuwertje Blok als presentatrice. Hoewel Merel Westrik positieve reacties oogst, zijn het grote schoenen die ze te vullen heeft (pun intended): collega Jeroen Kramer stelt dat het ingewikkelder is om Dieuwertje te vervangen dan Sinterklaas. Die kun je in je zak (jaja, de zak van Sinterklaas) steken.
Dekmantel
En van de pakjesboot gaan we naar een ander soort vervoersmiddel: fietsen. Je leest het regelmatig: een zaak in legaal product x is stiekem een dekmantel voor een handel in illegaal product y. Maar deze krantenkop verbaasde me: een fietsenhandel in Enschede is een dekmantel voor… gestolen fietsen! Ze verkochten de verboden waar dus gewoon ín de zaak. Brutaal of dom? (Ik ben er nog niet aan uit.)
Vette boete
Fietsen zijn sowieso hét onderwerp van gesprek tegenwoordig, of in ieder geval één soort in het bijzonder: fatbikes. Ook deze week waren er weer talloze overtredingen, ongelukken en boetes. Maar ook veel ongeloof en ontevredenheid over de aankondiging dat er fatbikes voor jongeren komen: het voorstel wordt de mantel uitgeveegd. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan en de tijd zal het leren of de fatbike ontmanteld wordt…
(Oja, deze post is van Marten Mantel. Jammer dat ie geen Maarten heet, dan was mijn verhaal lekker rond. Helaas.)
* Behalve in Brabant, want daar brandt natuurlijk altijd nog licht.
Ik schrijf iedere week over een onderwerp dat me opviel in het nieuws. Deze week was dat van alles en nog wat met het woord ‘mantel’.
Wil je dat ik voor jouw medium schrijf? Neem dan contact op!